SOCIALBOX

af

Over het project..

SocialBox is een project voor Oneska management wat hoort bij het lopende project Groensparadijs. Van de opdrachtgever kregen wij de opdracht om te gaan kijken naar hoe de weg naar circulariteit en eenzaamheid samen kunnen komen in één concept. Ons team bestond uit twee studenten uit Stedenbouwkunde, twee studenten uit Bouwkunde architectuur en ikzelf als student uit Games en interactie.

Dit project bestaat uit twee delen: het concept voor de circulaire leefomgeving en een tool om gebruikers van het gebouw het eerste contact te laten leggen.

Hoe werkt de tool?

Wanneer dit concept op een plek wordt gerealiseerd, kunnen de toekomstige gebruikers kennismaken met hun nieuwe gebouw door middel van de tool die uit drie delen bestaat.

In het eerste deel gaan de toekomstige gebruikers 15 minuten met elkaar aan de slag om hun gebouw te ontwerpen. Dit doen ze door middel van een interactieve maquette met een AR element. Ze krijgen geen restricties en mogen geheel vrij hun gang gaan.

In het tweede deel gaat de projectleider met de toekomstige gebruikers in gesprek over hun ideeën en wensen. Ook wordt er gekeken naar wat wel en niet mogelijk is in het gebouw.

In het derde deel gaat de projectleider het gebouw ontwerpen en zorgen dat het voldoet aan de wensen van de toekomstige gebruikers.

Door op deze manier om te gaan met het ontwerpen van een woongebouw met openbare ruimtes, proberen we ervoor te zorgen dat de mensen eigenaarschap voelen over het gebouw zodat ze dit ook volop gaan benutten.

Wat was mijn bijdrage?

In dit project heb ik mij vooral gefocust op de onbewuste sturing naar sociaal gedrag in het gebouw. Ik heb onderzoek gedaan naar onbewuste sturing in gebouwen en openbare ruimtes, maar ook de wensen van mensen als het gaat om hun leefomgeving. Ook ben ik veel bezig geweest met testen en creëren. Zo heb ik het bijvoorbeeld het gebouw zelf getest in VR om te kijken naar hoe mensen zich rond bewegen, maar ik heb ook een groot gedeelte van de tijd besteed aan het ontwikkelen van de tool en app die daarbij hoort.

Naast dit alles heb ik ook veel gepresenteerd bij onder andere Ucreate, Ijsfontein, Dutch design week en de gemeente Utrecht.

SOCIALBOX eindboek