JEUGDZORG,
ZO WERKT HET

(WIP)

Over het project..

Voor mijn afstudeerproject ben ik bezig met het onderwerp jeugdzorg en hoe we jongeren beter kunnen informeren over jeugdzorg voor wanneer zij zelf deze informatie nodig hebben.

Mijn hoofddoel is het informeren en geruststellen van jongeren over jeugdzorg, om zo de stress en angst te verminderen als zij in aanraking komen met jeugdzorg.  Dit doe ik door ze zelf in de rol van een hulpverlener te zetten en ze een jongere te helpen met haar probleem.

Door de jongeren een andere rol te geven, probeer ik de stress van hun rol in hun eigen traject te verminderen en ze een andere kijk te geven op hun eigen situatie.

Hoe werkt het?

De speler ontmoet zijn/haar eerste cliënt en gaat door middel van een eerste gesprek kijken wat zij nodig heeft om weer terug te gaan naar het “normale” leven. De bedoeling is om aan het einde van het gesprek een plan van aanpak te hebben die je cliënt helpt. Dit doe je door informatie op te zoeken in het gesprek en hierover door te vragen om zo doelen te vinden voor de cliënt. Je hebt niet genoeg tijd om alles te vragen, dus de speler zal keuzes moeten maken wat wel en niet te vragen.

Wat was mijn bijdrage?

Dit was een individueel project, dus ik heb bijna alles zelf gedaan. Ik heb een uitvoerig onderzoek gedaan van 1.5 – 2 maanden door middel van deskresearch en interviews en hieruit zijn een paar concepten ontstaan. Hier heb ik paper-prototypes van gemaakt, getest en eentje is hierdoor door ontwikkelt. Naast begeleiding vanuit de HKU, heb ik ook hulp gekregen met het programmeren. De rest heb ik geheel zelf gedaan.

Mijn prototype